המונח "מטאוורס" הופיע לראשונה בספר מדע הבדיוני של ניל סטיפנסון "Snow Crash" שיצא לאור בשנת 1992. בספר מתאר סטיפנסון עולם וירטואלי תלת ממדי שבו בני אדם מיוצגים באמצעות "אווטארים", דמויות וירטואליות (בעברית: יצגנים על פי האקדמיה ללשון עברית) שמקיימים אינטראקציות האחד עם השני וגם עם "אווטארים" בוטים – יצירי מחשב בעלי בינה מלאכותית. כל זאת במרחב דיגיטלי תלת ממדי שמדמה את העולם הממשי. שלושים שנה קדימה לשנת 2022, ניל סטיפנסון הוא מייסד שותף של סטארט-אפ מבוסס טכנולוגיות בלוקצ'יין בשם לומינה1 (Lamina1). חזון וייעוד של הסטארטאפ נחשף לציבור בסוף חודש ספטמבר בנייר עמדה ראשון: בניית המטאוורס הפתוח The Open Metaverse.

מה זה מטאוורס? Metaverse

המילה "מטאוורס" מורכבת משתי מילים באנגלית: "Meta" שפרושה בעברית הוא "על" ו – "Universe" שפרושה הוא "יקום" או "עולם". ה"מטאוורס" משמש כיום כמטבע לשון לתיאור עולם וירטואלי תלת-ממדי מרובה משתתפים מקוון דוגמת סקונד לייף וגם כמונח שמתארת את חזון האינטרנט העתידי.

גרטנר חברת המחקר והייעוץ הבינלאומית לטכנולוגיות מידע, מגדירה מטאוורס

מרחב וירטואלי משותף תלת-ממדי, שנוצר על ידי התלכדות של מציאות פיזית ודיגיטלית משופרת כמעט. מטאוורס הוא מתמשך, ומספק חוויות אימרסיביות משופרות.

גרטנר (2022).

גרטנר מצפה שהמטאוורס לא יהיה מוגבל למכשיר מסוג מסויים כמו משקפי מציאות מדומה, אלא יפעל על גבי פלטפורמות שונות (סמארטפונים/ מחשבים נייחים/ קונסולות. המטאוורס לא יהיה בבעלות של גורם או ספק אחד, כמו חברת מטא למשל. מכאן שיהיה הרבה מטאוורסים בבעלות ספקים שונים.
מכאן שכמו שאין ספק אחד שהוא הבעלים של האינטרנט, אנחנו צריכים לדבר על מולטיוורסים – אלפי ומליוני מטאוורסים.

לכל מטאוורס יש כלכלה וירטואלית משל עצמו, שמתאפשרת על ידי מטבעות דיגיטליים ואסימונים שאינם ברי תחליף (NFT באנגלית).

לדעת חברת גרטנר המטאוורס היא סוג של חדשנות קומבינטורית, בניגוד לטכנולוגיה יחידה, שמצטרפת מגמות מרובות בטכנולוגיה לסביבה וירטואלית קולקטיבית שבה אנשים יכולים לשפר את המציאות הפיזית. חדשנות זו הופכת את העולם הפיזי או מרחיבה אותו לעולם וירטואלי שבו ארגונים יכולים לשפר את מעורבות העובדים ושיתוף הפעולה. למרות שגרטנר מזהירה שה-metaverse עדיין בשלבי תחילתו ושכדאיותן של השקעות לטווח ארוך אינה ודאית, היא צופה שעד שנת 2027, למעלה מארבעים אחוזים (40%) מהארגונים הגדולים ברחבי העולם ישתמשו ב-ווב 3, מחשוב מרחבי ותאומים דיגיטליים (Virtual Twins) כדי להגדיל את ההכנסות באמצעות פרויקטים מבוססי מטאוורס.

מטאוורס בסרטים: שחקן מספר אחת Ready Player One

"סביבות משחקים דיגיטליים מאפשרים לנו להיות כל מה שנרצה" אומר וֵייד וַטס, גיבור הספר שחקן מספר אחת של ארנסט קליין שיצא לאור בשנת 2011. סרטו של סטיבן שפילברג READY PLAYER ONE שמבוסס על הספר, יצא לאקרנים בשנת 2018. בפתיח הסרט מופיע המטאברס העתידי.

https://youtu.be/cSp1dM2Vj48

אואזיס הוא מטאוורס – צביר של עולמות וירטואליים משחקיים שבו מרבית האנושות מבלה את זמנה. וייד וחבריו מנסים לפצח את סודות משחק שהשאיר אחריו מייסד ומפתח האואזיס שהלך לעולמו. הם נלחמים באתגיד ענק ומבצעים אתגרים שונים כדי לזכות בתהילה ובמפתח הבעלות עליו:

"האואזיס הוא מקום שמאפשר לך להיות בו כל דבר שתרצה להיות וכל דבר שתרצה לעשות. זו הסיבה שכולם מכורים לזה".  וֵייד וַטס.

קראו עוד בנושא:

סוד ההצלחה של פורטנייט

סדרת הרצאות מקוונות: משחקים לעתיד

https://youtu.be/1gu13UEOedo

מטאוורסנס MetaverSense

מטאוורסנס בע"מ (2008-2011) בראשות ד"ר חנן גזית הייתה חברת ההייטק הראשונה בישראל שהציעה למנהלים בארגונים, חברות הייטק ומוסדות חינוך עולמות וירטואליים תלת-מימד, סימולציות לשם למידה, הדרכה ואימון עם אווטארים. בנוסף הופקו מספר כנסים ואירועים וירטואליים והיברידיים, דוגמת כנס "משחקים רציניים" First Israeli Serious Games Symposium" בתוך סקנד לייף.

פרוייקטים נבחרים:

PIVOTE AVATAR

פיבוט אווטאר היא מערכת תרחישים ותרגול קבלת החלטות, מתן שירות מבוססת בינה מלאכותית עם בוטים – אווטארים וירטואלים. הדרכה ואימון איכותי בטכנולוגיות למידה מרחוק מתקדמות #ARVR 2010 -2030 בחזרה לעתיד

ד"ר חנן גזית:

"אוואטר פיבוט הוא מחולל תרחישים וירטואלי שניתן להפעלה בכל עולם וירטואלי. התרחישים מותאמים לרמות קושי שונות וניתנים להצגה על גבי מכשירי סלולר. זוהי המילה האחרונה בשילב בוטים בעלי בינה מלאכותית לצרכי מכירות, אימון והדרכה" בתוך: .המעבדה, ראיון בערוץ 1, ינואר 2010.

הוצג בכנס 'מציאות סינטטית' לארגונים ועסקים שהתקיים במעבדות המחקר של איי.בי.אמ בחיפה, 10

בינואר 2010. Development Credit: Daden Limited


e-Elections 3DWeb Arena

Web3D "פותח דלת" אל עולם וירטואלי תלת-ממדי בתוך דף אינטרנט רגיל.

ד"ר חנן גזית

מצביעים בבחירות עם אווטאר! למידה חוויתית של מקצוע האזרחות. תלמידי בית ספר יסודי בוחרים את ראש הממשלה בתוך זירת בחירות וירטואלית תלת ממדית באינטרנט. החדשנות היא שאין צורך בהתקנת תוכנה או פלאג-אין

שודר בתוכנית 'עולמות וירטואליים לתלמידים', מהדורת מבט לחדשות ערוץ 1, 25 בינואר 2009.

Development Credit: Web3D India

2023 © juloot ד''ר אלחנן גזית כל הזכויות שמורות. אין להעתיק, לשכפל או להשתמש בחומרים מאתר זה ללא קבלת אישור מראש ובכתב. | תנאי שימוש ותקנון | מדיניות פרטיות | גילוי נאות | Start Play your Life™ and logo are registered trademarks of juloot. All other trade marks are the property of their respective owners.